Paderborn (D): snel en toekomstbestendig gebouwd

Paderborn had haast met de nieuwe milieustraat. De bezoekersaantallen waren de laatste jaren met zo’n 25% toegenomen. Daardoor stonden er vaak lange wachtrijen op de milieustraat. We hebben dat opgelost door in het ontwerp, het verkeer te scheiden en meerdere opstelstroken te maken waardoor er meerdere routes op de milieustraat mogelijk zijn. In de oude milieustraat lagen die vast. In de nieuwe milieustraat is die volgorde vrij. Het resultaat is dat de fracties nu beter worden gescheiden, er is geen filevorming meer. Verkeersstromen worden makkelijk en snel afgehandeld.

Adviestraject binnen 3 maanden afgerond
De korte doorlooptijd werd om meerdere redenen haalbaar. We hebben ons advies over de scenario’s snel kunnen uitwerken in een schetsontwerp. Dat kwam mede door de korte lijnen met het projectteam van de gemeente Paderborn. We hebben daardoor van elke mogelijkheid relatief snel de plussen en minnen besproken, inclusief de consequenties van de keuze voor het vervolgtraject. Het adviestraject was met een kleine drie maanden afgerond. Daar waar dat gemiddeld een half jaar is.

Dubbel grondgebruik mogelijk door ruimte onder bordes
Een andere wens was een verhoogd bordes om zo de beschikbare oppervlakte dubbel te kunnen benutten. De extra ruimten onder het bordes worden gebruikt voor opslag van grondstoffen, klein chemisch afval, materieel van de milieustraat etc. De milieustraat in Paderborn voorziet in de eigen energiebehoefte met behulp van de zonnepanelen op het dak. Alle elektriciteit die niet direct wordt gebuikt, wordt opgeslagen in accu’s in een ruimte onder het verhoogde bordes.

Modulair bouwen is snel en circulair bouwen, met flexibiliteit voor de toekomst
De modulaire prefab elementen stonden binnen een week. Daarna nog de afbouw waaronder het plaatsen van een dak met zonnepanelen. 6 weken heeft de bouw geduurd, vrijwel direct daarna was de milieustraat in bedrijf.

De milieustraat is gebouwd op gehuurde grond. Mocht de huur worden opgezegd, dan kunnen de modulaire elementen gemakkelijk worden gedemonteerd en op een andere locatie weer worden opgebouwd. 100% hergebruik! Dat betekent flinke besparingen op CO2-uitstoot, het gebruik van primaire grondstoffen en op nieuwe investeringen.

 De VKU (Duitse evenknie van de Nederlandse NVRD) heeft over de circulaire milieustraat in Paderborn een mooi artikel gepubliceerd. Voor interesse, klik hier.

Terrein oppervlak: 7.300 m2

Hoogte: 2,60 m

Gebruiksruimte onder bordes: 700 m2

Aantal containers aan bordes: 10

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met:

Doke van Niekerk

dvniekerk@modulo-milieustraten.nl

(035) 588 54 54

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met:

 

Doke van Niekerk

dvniekerk@modulo-milieustraten.nl

(035) 588 54 54